Študenti z miestneho gymnázia pocestujú do Štrasbrugu

27.04.2010 Kežmarok

Spišská Stará Ves 27. apríla (TASR) – Študenti z gymnázia v Spišskej Starej Vsi pocestujú vo štvrtok (29.4. ) do sídla Európskeho parlamentu v Štrasburgu.
Tento pobyt vyhrali v súťaži Euroscola 2010, ktorá bola určená pre študentov stredných škôl a vyhlasuje ju Informačná kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku.
Do 5. ročníka súťaže sa zapojilo celkom 23 slovenských škôl, pričom osem najúspešnejších dostalo príležitosť navštíviť parlament a zároveň aj rokovať ako skutoční europoslanci so svojimi rovesníkmi z ďalších 27 členských krajín Európskej únie (EÚ). Spišskostarovesské gymnázium získalo z 23 zúčastnených škôl najvyššie bodové ohodnotenie.
Na súťaži pracoval 20-členný projektový tím študentov z gymnázia, ako však zdôraznil riaditeľ školy Daniel Kostka, samotný projekt pozostával z prezentácie pre všetkých študentov gymnázia a miestnej základnej školy. „Náš program mal názov Európa očami mladých a jeho cieľom bola propagácia inštitúcií a vzťahov v rámci členských krajín EÚ a pomoc EÚ konkrétnym regiónom v rámci členských štátov, “ priblížil projektový vedúci gymnázia Miroslav Zelina.
Riaditeľ školy upozornil, že gymnázium chce pokračovať v informovaní žiakov o únií, o účasti Slovenska a formovaní euroobčianstva. Zároveň sa bude naďalej zapájať do podobných aktivít. „Je to už tretíkrát, čo naši žiaci uspeli v súťaži a majú možnosť vycestovať. Je to pre nich veľká motivácia. Predchádzajúce úspechy žiakov ich motivujú k aktivitám a výkonom, “ konštatoval Kostka, ktorý zároveň verí, že študenti budú úspešní aj naďalej.
Z Prešovského kraja sa do súťaže zapojili aj gymnáziá v Kežmarku a Humennom, Stredná priemyselná škola v Poprade a Cirkevná spojená škola v Snine. Medzi osem najlepších tímov sa presadili už len Sninčania, ich cesta do Štrasburgu je naplánovaná na 21. mája.
Od roku 2006 navštívilo sídlo Európskeho parlamentu v Štrasburgu prostredníctvom programu Euroscola takmer 1000 študentov a viac ako 100 pedagógov stredných škôl zo Slovenska. Jeho cieľom je oboznámiť mladých ľudí s fungovaním tejto nadnárodnej inštitúcie a umožniť im vymeniť si názory na zaujímavé témy. Zároveň to má žiakov motivovať na učenie jazykov. Pracovné dni Euroscola sa konajú od roku 1989, vytvoril ich Európsky parlament a každoročne sa na nich zúčastňuje okolo 10.000 mladých ľudí z celej EÚ.
Aj Prešovský samosprávny kraj venuje poznávaniu EÚ osobitú pozornosť. V tomto roku vyhlásil pre študentov stredných škôl súťaž powerpointových prezentácií pod názor 10 NAJ – miesta, ktoré rozhodne musíte vidieť v PSK a EÚ. Víťazi môžu okrem iného získať aj pobyt v Bruseli.
 

Vyberte región